Kat zonder Dak

Tommy zoekt een thuis ! zie rubriek "poezen te plaatsen"

Wat is een zwerfkat?

Een zwerfkat is een kat zonder baasje. Er zijn 2 soorten zwerfkatten.

Een verwilderde kat is een kat die niet gesocialiseerd is met mensen. Dit zijn katten die niet gewend zijn om met mensen in contact te komen: zij hadden geen contact met mensen in de kittenperiode (voor de leeftijd van acht weken). Er werd niet met hen gespeeld, ze werden niet aangeraakt door mensen…. Dit heeft ertoe geleid dat ze bang zijn van mensen.
Dit zijn de katten die men dan ook terug moet plaatsen na het steriel maken.

Een tamme kat is een kat die in de kritieke periode wel gesocialiseerd werd met mensen, maar die haar gedomesticeerde thuis kwijt is (verloren of uitgezet) alsook het menselijke contact. Wanneer het contact met mensen te lang geleden is, kan dit dier dan ook een verwilderde kat worden. Maar het omgekeerde kan ook: onder de juiste omstandigheden kan een tamme zwerfkat terug een huisdier worden. Dit zijn dus de katten die men na het steriel maken in een asiel of opvang kan plaatsen, in de hoop dat zij een nieuwe thuis vinden.

Help zwerfkatten de winter door

De meeste mensen beleven veel pret aan een echte winter: lekker sleeën, schaatsen, sneeuwbalgevechten houden of warme chocomelk met slagroom drinken. Voor de zwerfkatten is het jammer genoeg niet zo’n feest. Zij kunnen wel wat hulp gebruiken in de winter. Een plek om te schuilen Van nature hebben katten een warme wintervacht, maar de weersomstandigheden in de winter maken het zwaar voor de zwerfkatten. Ze kunnen vaak geen droge schuilplaats vinden, waardoor de vacht nat wordt. Een natte vacht isoleert niet goed, zodat de lichaamstemperatuur daalt en daarmee ook de natuurlijke weerstand. Een watervast en winddicht schuilhokje op een veilige plek, bijvoorbeeld buiten in de tuin, biedt zwerfkatten bescherming tegen regen, sneeuw en wind. Let er wel op dat de opening niet op de wind staat en als het heel erg koud is, kan er wat hooi of stro in het hokje gelegd worden.

Eten en drinken Als het vriest is het vinden van drinkwater een lastige opgave voor zwerfkatten. Zorg daarom dat er met regelmaat vers water staat. Tegen bevriezing kan er eventueel een klein beetje suiker in opgelost worden. Droge brokken maken dorstig, maar zullen minder snel bevriezen dan natvoer dat meer vocht bevat. Probeer naar omstandigheden een middenweg te vinden.
Motorkap Een warmgedraaide motor heeft een grote aantrekkingskracht op (zwerf)katten. Via de wieldoppen kunnen ze eenvoudig onder de motorkap kruipen om zich lekker te nestelen. Het gebeurt daarom nog wel eens dat een kat onbedoeld meereist bij de volgende rit, met alle gevolgen van dien. Geef om zeker te zijn een paar tikken op de motorkap voordat de auto wordt opgestart.